Payroll is voor veel werkgevers een uitkomst: minder administratie, minder risico’s en alles goed geregeld in situaties waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Maar sommige werknemers denken dat payroll voor hen alleen maar nadelen heeft. Elk voordeel heb zijn nadeel, immers. Wij leggen graag uit dat die payroll nadelen, eigenlijk misverstanden zijn.
Mijn werkgever ontloopt door payroll zijn werkgeversrisico’s.
Sommige werknemers hebben het idee dat payroll ervoor zorgt dat de werkgever zo juridische- en werkgeversverplichtingen kan ontlopen. Ontlopen is niet de juiste uitleg. De werkgever laat het over aan professionals die er alle kennis voor in huis hebben, is dat wel. De werkgever houdt zich bezig waarvoor hij ondernemer is geworden. Ondernemen. De werkgever neemt juist zijn verantwoordelijk door ervoor te zorgen dat de werkzaamheden die bij het ondernemen horen door de juiste professionals worden gedaan. Payroll bedrijven hebben verschillende professionals in dienst met een juridische-, verzuim-, salarisadministratie-, of payroll achtergrond. Met kennis van zaken dus.
Ik krijg als payrollwerknemer minder betaald dan mijn collega’s met een vast contract.
WePayPeople is aangesloten bij brancheorganisatie NBBU en op payrollwerknemers is de NBBU-Cao voor Uitzendkrachten van toepassing. Deze NBBU cao bepaalt dat een payrollwerknemer gelijkwaardig aan de vaste werknemer van een inlenend bedrijf wordt beloond. Een payrollwerknemer ontvangt in een gelijkwaardige functie een gelijkwaardige beloning. Wel is er beloningsverschil als de payrollwerknemer minder ervaringsjaren in de sector heeft, minder diploma’s heeft of minder dienstjaren heeft bij het inlenende bedrijf.
Mijn werkgever kan mij zo ontslaan omdat ik via payroll werk.
In Nederland hebben payrollwerknemers dezelfde ontslagbescherming als medewerkers die rechtstreeks bij de werkgever in dienst zijn. Wel is het zo dat je als payrollwerknemer langer flexibel ingezet kan worden. Na maximaal 5,5 jaar heb je recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Voor die tijd werk je op basis van flexibele arbeidscontracten. Voor meer informatie over ontslagen worden als payrollwerknemer heeft de Rijksoverheid deze factsheet gemaakt.
Payroll zorgt voor meer afstand.
Je wordt als werknemer ‘overgezet’ naar een groot en onbekend payrollbedrijf. Wie is dan je werkgever vraag je je af? En word je nog overal bij betrokken? Bij de dagelijkse werkzaamheden blijft jouw werkgever, jouw werkgever. Voor meer complexe zaken als ziekte, vakantiegeld en dergelijke is het payrollbedrijf je aanspreekpunt. Bij WePayPeople zorgen we ervoor dat je altijd een vast contactpersoon hebt. Payroll kan er zelfs voor zorgen dat de afstand tussen werknemer- en gever kleiner wordt. Als werkgever ben je immers geen tijd meer kwijt aan de personeelsadministratie. En heb je meer tijd voor de business kant van het bedrijf. Maar dit is natuurlijk per werkgever verschillend.
Meer vragen over payroll?
Denk als werknemer niet in de nadelen van payroll, maar laat je informeren over de misverstanden over payroll. Heb je meer vragen omdat je werkgever overstapt op payroll van WePayPeople? Wij helpen je graag verder met mogelijke vragen. Om jou zo goed mogelijk te informeren hebben we de meestgestelde vragen van payroll medewerkers op een pagina verzameld.