Zin en Onzin over DBA, ZZP en payroll
Op 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van kracht geworden. Met de komst van de nieuwe zzp-wet beoogt de wetgever schijnzelfstandigheid terug te dringen, door opdrachtgevers medeverantwoordelijk te maken voor de beoordeling van de arbeidsrelatie.
Tegengesteld aan de vrijwarende werking van haar voorganger, de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), lopen ook opdrachtgevers door de nieuwe wet het risico op naheffingen (voor sociale premies en de afdracht van loonbelasting) als blijkt dat er geen sprake is van zuiver zelfstandig ondernemerschap.
De nieuwe risicodeling maakt veel opdrachtgevers minder genegen om met (zelfverklaarde) zzp’ers te gaan werken. Eénpitters van wie de mate van zelfstandigheid twijfelachtig is komen hierdoor moeilijker aan het werk. Payrolling biedt dan een zeker alternatief, met voordelen voor beide partijen.
Dienstbetrekking of ondernemerschap
Veel payroll ondernemingen spelen in op de komst van de Wet DBA door zogenaamde zzp payroll diensten aan te bieden. WePayPeople neemt afstand van dergelijke benamingen. Het zelfstandig ondernemerschap en payroll dienstverlening zijn namelijk per definitie niet verenigbaar in één arbeidsrelatie. Er zijn immers maar twee smaken volgens de wet: de dienstbetrekking (Burgerlijk Wetboek 7 titel 10: arbeidsovereenkomst) en het ondernemerschap (voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting).
Door de nieuwe zzp wet en de toegenomen risico’s kijken opdrachtgevers vaker dan voorheen naar payroll oplossingen. Payroll kan dienen als een geschikt alternatief met behoud van flexibele voordelen voor beide partijen. Maar door zogenoemde ‘zzp payroll diensten’ mag niet de illusie worden gewekt dat payroll kan dienen als een continuering van het zelfstandig ondernemerschap. Een combinatie van deeltijd ondernemerschap en een parttime dienstverband (via payrolling of anders) blijft mogelijk. Maar uitdrukkelijk niet binnen dezelfde arbeidsrelatie.
Payroll als oplossing
Voormalige opdrachtgevers (van zzp’ers die voorheen een VAR konden aanleveren) kunnen via payroll als inlener (van payroll krachten) hun financiële risico’s geheel afdekken. Dreigende naheffingen voor de inlenende ondernemer zijn zo uitgesloten.
Zelfverklaarde zelfstandigen die door de nieuwe wet buiten de boot vallen, kunnen dankzij payrolling weer werk- en inkomenszekerheid verschaffen. Sociaal verzekerd voor ziekte en werkloosheid. Ook worden zij wendbaarder op de arbeidsmarkt door de opbouw van scholingsrechten en, op termijn, aanvullend pensioen.
Ook de overheid plukt de vruchten van payrolling als oplossing. Vergeleken met de onderkant van de zzp-markt levert payrolling aanzienlijk hogere premieafdrachten aan de volksverzekeringen op. Hier worden de AOW, nabestaandenuitkeringen en de langdurige zorg in Nederland van betaald. Aanvullend biedt payrolling ten opzichte van het zzp-schap veel meer sociale zekerheid voor een grote groep werkenden. Dit omdat payroll medewerkers verzekerd zijn voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Voor de overheid betekent dat concreet: minder beroep op de bijstand.
Tegenover deze voordelen van payrolling staat wel dat de voormalige zzp’er de fiscale voordelen van de zelfstandigenstatus (waaronder de zelfstandigenaftrek) verliest. Tenzij een parttime payroll dienstbetrekking wordt gecombineerd met parttime ondernemerschap. Om in deze combinatie aanspraak te blijven maken op de fiscale voordelen van het ondernemerschap, zal de zogenaamde ‘hybride zzp’er’ wel moeten voldoen aan het urencriterium.
Contact
Heb je vragen over de Wet DBA en payroll als alternatief? Bel ons direct via 020 – 820 80 40 of stuur een mail naar sales@wepaypeople.nl.