Wetsontwerp ‘arbeidsmarkt in balans’ zonder zzp-visie per definitie achterhaald
Doordat de voorgestelde wet arbeidsmarkt in balans is losgekoppeld van de aangekondigde visie van de ingestelde commissie-Borstlap op de positie van zzp’ers, lijkt de WAB achterhaald. Dat bewijst ook de recente uitspraak van de rechter Inzake Deliveroo-maaltijdbezorgers: het bedrijf moet fietskoeriers als werknemers behandelen, niet als zelfstandigen.
Mede door de opkomst van economische platformen kan het aantal zzp’ers de komende jaren verdubbelen. Dat is niet zo gek; zzp’ers zijn in vergelijking met flex en vaste medewerkers bijzonder aantrekkelijk voor opdrachtgevers omdat er geen sociale premies, pensioen of loonheffingen worden afgedragen. Ondernemers die om deze kosten te ontwijken op grote schaal gebruikmaken van schijnconstructies met zzp’ers en daar zelfs mee te koop lopen, zijn door hun laisser-faire mentaliteit mede verantwoordelijk voor de uitholling van ons sociale stelsel.
De aangekondigde wet die gereguleerde vormen van flexibele arbeid beperkt zonder een oplossing te bieden voor schijnzelfstandigheid via zzp-constructies zal de huidige disbalans op de arbeidsmarkt verergeren. De dagen dat er alleen arbeiders en werkgevers bestonden, behoren al geruime tijd tot het verleden. Er is een heel scala aan arbeidsvormen bijgekomen dat nauwelijks of niet gereguleerd wordt. Het overheidsrapport over zzp’ers dat waarschuwt voor verstoring van de arbeidsmarkt is reeds vier jaar oud en toch is er pas recent een commissie van experts onder leiding van Hans Borstlap in het leven geroepen die zich buigt over deze problematiek. Het is dus aan de politiek om nu door te pakken zodat concurrentie tussen groepen werkenden tot het verleden gaat behoren. Dat de visie van de commissie pas na de WAB komt, is een gemiste kans.
Dit artikel is gepubliceerd als opiniestuk in Het Financieele Dagblad van 24 januari 2019.