Wat is payroll? Voor jou als ondernemer en werkgever
Wat is payroll? Een vraag die aan onze payroll-experts vaak wordt gesteld, en waar wij graag alvast antwoord op willen geven voordat je je verder verdiept in payroll. Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt zijn de afgelopen jaren werkgevers, van groot tot klein, gebruik gaan maken van payroll. Maar wat is payroll nou precies?
Als werkgever besteed je het juridisch werkgeverschap uit aan een payrollbedrijf. Maar dat is niet het enige. Wij leggen je uit wat payroll inhoudt en over welke zaken jij je met payroll geen zorgen meer hoeft te maken.
Payroll, de definitie in de praktijk
Het Engelse woord payroll betekent loonlijst. Vrij vertaald betekent het ‘werken bij’. Want bij payroll staat de medewerker bij het payrollbedrijf op de loonlijst. Dat houdt in dat deze medewerker een arbeidsovereenkomst heeft met het payrollbedrijf, met alle rechten en plichten die daarbij horen. Hij krijgt op tijd salaris, een loonstrook, vakantiedagen, vakantiegeld en vergelijkbare zaken.
Met payroll besteed je het complexe juridisch werkgeverschap uit aan het payrollbedrijf. Wat daar het voordeel van is? Zonder dat het enige consequenties heeft voor de medewerker, wordt het voor de werkgever een stuk makkelijker gemaakt. Payroll biedt namelijk de mogelijkheid om:
- Nog makkelijker met flexibele arbeidscontracten te werken;
- Het risico van ziekte en ontslag uitbesteden aan het payrollbedrijf;
- Voor de werkgever is er geen omkijken meer naar personeels- en salarisadministratie;
- Alleen de daadwerkelijk gewerkte uren van de medewerker te betalen.
Je regelt uiteraard wel zelf je personeel en de aansturing op de werkplek. Dat is het feitelijk werkgeverschap. Wij doen de rest. Met payroll kan je dus risicoloos je personeelsbestand uitbreiden.
Een payrollconstructie = overnemen van juridisch werkgeverschap
Wanneer jij de perfecte aanvulling hebt gevonden voor jouw team, komen er allerlei juridische zaken om de hoek kijken. Zaken als arbeidsrecht en salarisadministratie, waar jij als ondernemer liever niet mee bezig bent. Met payroll besteed je de juridische zaken rondom HR uit. Dit is het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap. Via onze online portal voer je de gegevens van je nieuwe medewerker en het overeengekomen salaris in. En klaar ben je. Je medewerker kan aan de slag. Het payrollbedrijf regelt vervolgens alle juridische zaken.
De verhouding tussen payrollbedrijf, ondernemer en werknemer
De feitelijke werkgever (jij) en het payrollbedrijf (wij) hebben een samenwerkingsovereenkomst. In die overeenkomst staan de afspraken over betaling aan het payrollbedrijf voor het ‘lenen’ van de medewerker. Jij krijgt hiervoor maandelijks een factuur.
Je betaalt het overeengekomen bedrag, waarna je geen juridische zaken meer hoeft te regelen. Wij betalen op onze beurt de medewerker uit. Exact, dát salaris dat door jou en je medewerker is afgesproken en altijd op een vast moment. Iedere maand. De payrollorganisatie draagt verder ook de verantwoordelijkheid voor extra toeslagen, zoals vakantietoeslag. Verder liggen ook zaken als loonheffing bij het payrollbedrijf.
Van ondernemer zonder personeel naar werkgever
Zodra je besluit te starten met het opbouwen van een team, of wanneer je een kandidaat voor jouw bedrijf hebt geselecteerd, komt er veel op je af. Met het opstellen van een contract kom je zelfs al ingewikkelde zaken tegen. Verder heb je natuurlijk nog andere administratieve taken die je dient uit te voeren en bij te houden. Denk aan de salaris- en personeelsadministratie, maar ook aan cao- en wetswijzigingen waarvan je op de hoogte dient te blijven. Naast ondernemer, zal je óók nog specialist personeelszaken moeten worden. Maar als ondernemer liggen je ambities hier niet. Wél bij de groei van jouw onderneming. Toch?
Met payroll besteed je alle administratieve taken uit en is het voor jou mogelijk je volledig op je onderneming en je team te richten. Want payroll is maatwerk. Daarom heb je bij WePayPeople altijd contact met een van onze payrollspecialisten. Zij kunnen je alles haarfijn uitleggen, zodat jullie samen tot een passende overeenkomst komen.
Wat neemt WePayPeople over;Wat doe je zelf
Arbeidscontract opstellen;Sollicitatiegesprekken met kandidaten
Bepalen juiste cao en opname secundaire arbeidsvoorwaarden;Salarisonderhandelingen met kandidaten
Juridische zaken omtrent beëindiging van flexibele arbeidscontracten;Voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken
Loondoorbetalingen en verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid;Andere zaken die gelden voor de interne gang van zaken, zoals vakantiedagen en interne training
Uitbrengen van jaaropgaven;
Verwerking van cao- en wetswijzigingen;
Vragen over payroll voor jouw onderneming?
Payroll is breed inzetbaar en biedt voor zowel grote als kleine ondernemingen interessante mogelijkheden. Ook als zzp’er kun je onze payrollservices gebruiken.
Wil je weten hoe je met payroll jouw bedrijf verder laat groeien? Bekijk wat WePayPeople met payroll voor jouw sector kan betekenen.