Huidige regio & Taal

Veranderingen WAB − Payroll of uitzenden is geen keuze

Facebook
LinkedIn

Veranderingen WAB − Payroll of uitzenden is geen keuze

Groei is belangrijk voor jou als ondernemer. Dat hebben we al vaak gezegd en blijven we zeggen. Maar hoe je die groei realiseert verandert continu. We leggen even iets meer uit over de invloed van de WAB in dit proces. 

Vast of flex

Maak je gebruik van flexibel personeel of heb je mensen in vaste dienst? Beide keuzes hebben zo hun voor- en nadelen. Maar één ding is zeker: flexibel personeel levert je uiteindelijk meer op als het gaat om flexibiliteit in piek- en daluren tijdens bijvoorbeeld de feestdagen. Altijd genoeg personeel, ongeacht of het druk of rustig is. Dat is lekker. Maar hoe zit het met payrollen of uitzenden wanneer de WAB actief is?

Payrollen of uitzenden

Je kiest als ondernemer dus voor vast of flexibel personeel. Kies je voor flexibel personeel, dan is het nog de vraag hoe je dat gaat doen. Payrollen of uitzenden? Met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans hoef je daar niet meer over na te denken. Dit wordt per 2020 namelijk bepaald op basis van de elementen ‘allocatie’ en ‘exclusiviteit’. Dat klinkt ontzettend ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

Allocatie en exclusiviteit, wat houdt het in?

De WAB biedt payroll een eigen status. De zogeheten payrollovereenkomst. Deze dienst viel eerder onder de uitzendovereenkomst. Kenmerkend voor de payrollovereenkomst, is dat de payrollwerkgever geen allocatiefunctie – het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt – vervult en dat de arbeidskracht exclusief aan de opdrachtgever ter beschikking wordt gesteld. Wanneer dit wel het geval is, is er sprake van payroll en mag er geen gebruik worden gemaakt van het ‘uitzendbeding’. Salesmanager Jochem legt er meer over uit in zijn vlogs.

Payroll blijft flexibel, ook met de WAB

Als ondernemer bij WePayPeople, blijf je het eerste half jaar volledig flexibel. Ook met de komst van de WAB vang jij drukke periodes moeiteloos op met extra personeel. In totaal kun je je payrollmedewerker drie tijdelijke contracten aanbieden in drie jaar tijd. Werkt een medewerker langer dan zes maanden niet (drie maanden bij sommige cao’s), dan start de ketentelling opnieuw. Hieronder zie je hoe die ketenregeling is geregeld.

Ketenregeling situatie na 1 januari 2020

*Afhankelijk van cao kan 6 maanden worden teruggebracht tot 3 maanden.

Wij maakten een dossier over de WAB

Naar aanleiding van de WAB stelden wij een dossier samen. Hierin komen alle onderwerpen van de WAB uitgebreid aan bod. Download het dossier over de WAB en zorg dat je op de hoogte bent, voordat de veranderingen jou overkomen.

Hulp nodig?

Vragen over de WAB? Snappen we. Daarom vertellen we je graag meer over alle veranderingen, payroll-mogelijkheden per 2020 en nog veel meer. Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag op weg.

Gerelateerde Berichten