Overheid brengt arbeidsmarkt in disbalans
Zolang de voor 2020 geplande Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) flexwerk duurder maakt zonder het zzp-schap af te bakenen, creëert de overheid een disbalans op de arbeidsmarkt ten nadele van de werknemer.
Nu flexwerk door de WAB naar verwachting duurder wordt zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van constructies met zzp’ers. Op zich is er natuurlijk helemaal niets mis met een zelfstandig ondernemer die zich laat inhuren maar als dit valse concurrentie en uitholling van het sociale stelsel betekent, heeft dit nadelige gevolgen voor de arbeidsmarkt en de maatschappij. Zzp’ers zijn goedkoop in vergelijking met flex en vaste medewerkers: er is geen minimumloon, bijna 80% van de zzp’ers is in het geval van arbeidsongeschiktheid onverzekerd en er wordt nauwelijks gespaard voor pensioen. Bovendien betaalt een groot deel van de zzp’ers geen inkomstenbelasting.
Veranderingen in de arbeidsmarkt staan niet op zichzelf. De WAB beoogt een samenhangend pakket aan maatregelen waarbij vaste dienstverbanden aantrekkelijker worden gemaakt. Zoals de wet er nu ligt, worden met name aan de voorkant flexibele dienstverbanden onaantrekkelijk gemaakt. Er wordt echter geen rekening mee gehouden dat door het uitblijven van duidelijke zzp-wetgeving de achterdeur wagenwijd open staat voor allerlei constructies met schijnzelfstandigheid. Niet voor niets waarschuwt de Raad van State voor ontwijking en onuitvoerbaarheid van het wetsvoorstel.
De Tweede Kamer staat op het punt om een arbeidswet aan te nemen die door de aanpak van de gereguleerde flexmarkt een hele hoop werknemers -juist vanwege de vraag naar flexwerk- zal dwingen als schijnzelfstandige te werken. Als ik een Tweede Kamerlid was zou ik me wel twee keer achter de oren krabben alvorens te kiezen voor structurele concurrentie tussen groepen werkenden en uitholling van ons sociale stelsel.
Julius Kousbroek
CEO WePayPeople