Huidige regio & Taal

Hoe worden de payrolltarieven berekend?

Facebook
LinkedIn

Hoe worden de payrolltarieven berekend?

Inzicht is belangrijk als ondernemer. Dat geldt voor bijvoorbeeld personeelszaken, toekomstperspectief en financiële zaken. Je wilt ook inzicht in de opbouw van de payrolltarieven. Hoe komt dat payrolltarief precies tot stand? We leggen het je uit in dit overzichtelijke blog.

De omrekenfactor als basis

Het payrolltarief dat jij als ondernemer betaalt, baseren we op de zogeheten omrekenfactor. Deze omrekenfactor bestaat o.a. uit de volgende componenten:

  • Het aantal uur dat een medewerker werkzaam is.
  • Het aantal vakantiedagen.
  • De cao.
  • Loonbelasting en premies.
  • Het pensioen.

We berekenen jouw tarief door het bruto uurloon van je medewerker te vermenigvuldigen met de omrekenfactor. Nu denk je wellicht: dat is relatief eenvoudig, inzichtelijk en makkelijk te vergelijken. Klopt, het valt allemaal ook wel mee. Het is vooral belangrijk om niet alleen naar het uiteindelijke tarief te kijken, maar naar wat je ervoor terugkrijgt.

Welke kosten zijn meegenomen in het tarief en welke niet? Dit verschilt per aanbieder nogal. En omdat jij geen onaangename verrassingen wenst, hebben wij een aantal vragen op een rij gezet die je jezelf moet stellen voordat je een payrollaanbieder kiest.

  1. Welke risico’s zijn er wel en niet afgedekt (denk aan een eigen risico bij ziekte van je medewerker)?

  2. Is er een support-afdeling die jouw vragen beantwoordt? Moet je dit via een extern bureau oplossen, dan kan dit een flinke stijging in kosten teweegbrengen.

  3. Hoe ziet de portal van het payrollbedrijf eruit? Is-ie gebruiksvriendelijk, levert hij rapportages op, is het makkelijk om uren in te voeren en te accorderen? Allemaal vragen die belangrijk zijn.

  4. Is een loondoorbetaling tijdens vakantie-, ziekte-, feestdagen en bijzonder verlof inbegrepen in het tarief?

  5. Betaal je alleen voor de daadwerkelijk gemaakte uren?

  6. Worden er opstartkosten of minimale bedragen per factuur gehanteerd?

  7. Worden er extra kosten berekend voor de salarisadministratieve zaken als loonstroken, jaaropgaven, loonheffingen, premies en mutatieverwerkingen in de boekhouding?

  8. Maakt de payrollorganisatie in kwestie gebruik van een G-rekening (een geblokkeerde rekening waarvan uitsluitend betalingen aan de fiscus kunnen worden gedaan)?

  9. Biedt het payrollbedrijf ook juridisch advies?

  10. Heeft het payrollbedrijf in kwestie een ‘overstap-service’ die jouw eventuele stap naar een an-dere payrollaanbieder vergemakkelijkt?

Ben je op zoek naar een stukje extra zekerheid? Bij de Belastingdienst is het altijd mogelijk om een ver-klaring van betalingsgedrag op te vragen. Hieruit blijkt of de organisatie die jij overweegt altijd de pre-mies en belastingen tijdig heeft voldaan.

Payroll helpt jouw bedrijf verder

Personeelsadministratie, contractbeheer en salarisadministratie zijn omvangrijke zaken. Besteed je ze uit, dan bespaart dat je veel tijd. Zo zijn jij en je medewerkers altijd verzekerd van op tijd uitbetaalde lonen en correcte arbeidsovereenkomsten. Maar dat is nog niet alles.

Ontdek wat payroll voor jou kan betekenen

Vind je het belangrijk dat bovenstaande punten allemaal goed zijn geregeld? Neem dan eens contact op met een van de adviseurs van WePayPeople. Wij vertellen je graag meer over alle mogelijkheden. Of lees eerst de pagina over de payroll-kosten!

Gerelateerde Berichten