Frank van Gool: “Geen beslissing is altijd een foute beslissing”
UitzendScope is een uitgave voor uitzendondernemers door WePayPeople. Een tweemaandelijkse newspaper met thema’s gericht op uitzendondernemers. Inschrijven voor UitzendScope kan hier.
Frank van Gool is CEO van OTTO Work Force, de grootste internationale arbeidsbemiddelaar in Europa. Vanuit 50 kantoren, verdeeld over West, Centraal en Midden Europa, zijn ruim 16.000 flexmedewerkers aan het werk in voornamelijk Nederland, Duitsland en Polen. In 2000 gestart met een goed businessplan op 2 A4tjes en vandaag de dag goed voor zo’n 300 miljoen euro omzet. Als geen ander weet hij wat het hebben van een visie kan doen voor je bedrijf.
Geen beslissing is altijd een foute beslissing
We spreken Frank van Gool kort na de introductie van het OTTO Innovations Lab, een ontwikkeling binnen OTTO Work Force die bijna onvermijdelijk te noemen is. Vanaf dag één is innovatie namelijk in het DNA van het bedrijf verankerd. Er zal en er moet altijd worden gewerkt aan innovatieve methoden om de core business van het bedrijf te versterken. Omdat het bedrijf de leidende positie in de markt wil houden en bekrachtigen. En dat lukt niet zonder een goed plan, een overtuigende strategie en een onwrikbare visie.
OTTO Innovations Lab, wat mogen we ons daarbij voorstellen?
“In het Innovations Lab kijken we naar de mogelijkheden om de nieuwste technieken, met name digitale technieken, toe te kunnen passen in het dagelijkse werk. Zo introduceren we nu meteen Virtual Trainer, een methode om mensen met behulp van virtual reality te trainen voor de job waarin ze terechtkomen. We gaan van start met magazijnmedewerkers voor wie de toekomstige werklocatie tot in detail is nagebouwd in een virtuele omgeving. Dankzij de digitale voorbereiding op hun nieuwe baan bespaart onze klant vijftig procent op de inwerktijd.”
“Een tweede innovatie is Best Match, daarmee introduceren we een compleet nieuwe manier van matchen op basis van big data. Ook weer een win-win effect: we hebben een pilot gedraaid en daaruit bleek dat de ongewenste uitstroom met de helft wordt verminderd en de verblijfsduur van werknemers met de helft wordt verlengd. Dit soort innovaties zijn gamechangers in de uitzendbranche en wij, en dan bedoel ik echt iedereen die bij ons werkt, willen daarbij voorop lopen. En dat lijkt me een heel acceptabele ambitie.”
Aan ambitie ontbreekt het OTTO Work Force sowieso niet, toch?
“We hebben vanaf begin af aan gewerkt met een businessplan dat voorzag in een gezonde financiële basis, een reële groeistrategie en een organisatie die erop is ingericht om te kunnen groeien. Dat zijn de voorwaarden om een bedrijf met succes te kunnen uitbouwen. Maar ik moet ook heel eerlijk zeggen dat we bij aanvang nooit hadden verwacht dat we zo groot zouden worden. Het eerste jaar hadden we weliswaar de doelen bereikt die we in het businessplan voor het derde jaar hadden bedacht, maar toch. Pas na vier of vijf jaar, toen we ergens tussen 1.500 en 2.000 mensen aan het werk hadden, kwam het besef dat we met iets bijzonders bezig waren. We werden gevonden door de politiek en andere partijen met belangen en dan weet je dat je goed op weg bent.”
Was die groeispurt een gevolg van de visie waarmee OTTO Work Force de markt benaderde?
“Jazeker. Kijk, het hebben van een visie is zo ongeveer het belangrijkste wat er is voor een bedrijf. Je visie is voor iedereen relevant want het maakt iedereen duidelijk waar je voor staat; de markt, je mensen, stakeholders, noem maar op. Het is het kompas waarop je de koers bepaalt. En daar kun je niet continu van veranderen. Een goed geformuleerde, heldere visie is het anker voor een business strategie waaruit plannen voortvloeien die vervolgens worden uitgewerkt.”
“Bij OTTO Work Force hanteren we een visie- en strategiedocument dat we elke twee jaar bijstellen. Daarbij zetten we een punt aan de horizon op drie jaar voor de ontwikkeling en uitwerking van concrete plannen en nog eentje op zes jaar voor de grotere doelen. Dat is een strak georganiseerd proces volgens het principe ‘zonder wrijving geen glans’. Met andere woorden, er is een respectvolle discussie over het te volgen traject waarbij alle meningen en ideeën worden gehoord. Uiteindelijk komen we tot een vaststelling waar iedereen zijn volledige commitment aan geeft. Kun je je daar niet in vinden, dan is het beter om afscheid te nemen want alle neuzen moeten met overtuiging dezelfde kant op staan.”
Zo’n proces is altijd een stuk lastiger dan het lijkt. Waar zitten de valkuilen bij de ontwikkeling van een visie?
“Het belangrijkste is, dat je dat punt op de horizon durft te zetten. Dus jezelf simpelweg de vraag stellen ‘waar wil ik staan over vijf of tien jaar?’ Een dergelijke langetermijnvisie heb je nodig om beleid op te maken en om wezenlijke keuzes te kunnen maken en beslissingen te nemen. En daar heb je de eerste valkuil: neem altijd een beslissing want geen beslissing is altijd een foute beslissing. En wees daarbij scherp in de keuzes die je maakt, het gaat om de toekomst van je bedrijf. Daar kun je en mag je niet te makkelijk over denken.”
“Een tweede valkuil is het niet in staat kunnen zijn om een visie beknopt te houden. Als je niet duidelijk bent en te breed omvattend formuleert, verwatert de focus. En focus houden op dertig hoofdzaken kan niet. Hoe dat komt? Noem het commercieel opportunisme, of in gewone mensentaal: ‘ik pak alles mee’. En dat werkt niet.”
“Je moet speerpunten benoemen en erop aansturen die waar te maken. Teveel speerpunten is als schieten met hagel, je raakt altijd wel wat maar in the end brengt het niks. En natuurlijk is het verleidelijk om overal kansen te zien. Maar als je voortdurend denkt ‘Hé, daar kan ik ook geld mee verdienen’ dan kun je wel denken dat je kansen grijpt maar uiteindelijk gaat het ten koste van de discipline om dicht bij je core business te blijven. En als je dat niet doet, gaat het mis.”
Is focus houden het enige probleem?
“We zien in de markt, jammer genoeg, ook nog teveel ondernemers, waaronder ook veel uitzendondernemers, die bij zichzelf denken ‘ik heb mijn eigen visie en dikke businessplannen maken is aan mij niet besteed’. Waarbij ik me dan afvraag wat dan de visie van die ondernemer is en hoe die gedeeld wordt? Het is doodzonde dat ondernemers met goede ideeën er niet aan willen om die ideeën vast te leggen en ze planmatig uit te voeren. Door keihard te werken kunnen ze alsnog wel mooie resultaten behalen, maar ze halen nooit het beste financiële resultaat.”
Was dat ook je ervaring tijdens de jurering van de Uitzendondernemer van het Jaar verkiezing in 2016?
“Nee, gelukkig niet, ik zou zeggen dat we het tegenovergestelde hebben ervaren. We hebben integere ondernemers de revue zien passeren die met een sterke visie en goed doordachte plannen in mooie niches bezig zijn. Zeker de finalisten hebben laten zien hoe gezond ondernemerschap bepalend kan zijn voor succes. Ik ga er eerlijk gezegd van uit dat het dit jaar weer zo is.”
Tenslotte, OTTO Work Force is te groot om deel te nemen maar zou je anders wel meedoen met de Uitzendondernemer van het Jaar verkiezing in 2017?
“Ja, absoluut. Wij hebben met ons bedrijf de afgelopen zeventien jaar aan meerdere verkiezingen en vakmatige contests meegedaan. En een groot aantal daarvan hebben
we gewonnen. Dat is altijd het beste dat je kan overkomen maar ook als je niet wint, is deelname leerzaam. Het is altijd goed om je bedrijf te spiegelen met andere bedrijven uit je branche. Je haalt er goede dingen uit die je kennis en inzicht verrijken. Zeker als je niet wint, is het interessant om te weten waarom je niet op plek één, twee of drie eindigt. Om te weten waar je jezelf kunt verbeteren. En dat is zo belangrijk. Ook voor ons bedrijf, want ook wij hebben altijd iets te verbeteren. Als we bij medewerkerstevredenheid een 8,1 scoren, willen we weten waarom dat geen 9 is. Het is niet voor niets dat continuous improvement met dikke letters in ons visie- en strategiedocument is opgenomen.”
Profiel Frank van Gool
Frank van Gool (1965) startte in maart 2000 OTTO Work Force. Na 16 jaar boekte OTTO in 2016 een groepsomzet van 265 miljoen en ze groeien in 2017 naar 300 miljoen met Frank van Gool als CEO. De onderneming ontwikkelde zich sinds de oprichting snel tot grootste internationale arbeidsbemiddelaar in Europa.
OTTO is tot op de dag van vandaag privately owned en Frank is trots op dit kenmerk van een familiebedrijf. Frank is ondernemer in hart en nieren en gelooft dat investeren in medewerkers uiterst belangrijk is: ‘’Medewerkers zijn ons kapitaal, zonder medewerkers zouden wij namelijk niet bestaan’’. In zijn vrije tijd is Frank een echte Bourgondiër en is zijn belangrijkste boodschap: “Geniet, geniet van alles wat het leven te bieden heeft.’’