Voorkom dubbele belastingen
Onze zuidelijke klanten, opdrachtgevers en medewerkers hebben er regelmatig mee te maken: wonen in Nederland en werken in België. Of net andersom. Waar betaal je belasting als je over de grens werkt, maar er niet woont? En hoe voorkom je dubbele belasting? Nederland en België maakten er in een onderling belastingverdrag afspraken over. In deze blog vertellen we meer over dit onderlinge verdrag!
Ik woon in Nederland en werk in België – loondienst
Als je werkt in België en daar een werkgever hebt voor een baan die niet tijdelijk is, dan houdt die werkgever loonbelasting en premies in op je loon. Immers; er geldt over het algemeen dat het land waarin je werkt, belasting mag heffen over het loon dat daar is verdiend.
Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij het woonland belasting mag heffen. Als aan deze drie uitzonderingen is voldaan, dan mag het woonland belasting heffen:
- De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Afhankelijk van het belastingverdrag dat van toepassing is, kan deze periode een kalenderjaar, aaneengesloten periode van 12 maanden of belastingjaar zijn. Voor het berekenen van de 183 dagen tellen alle dagen mee waarop de werknemer in het werkland was, dus ook weekend- en vakantiedagen. Een dagdeel telt als een volledige dag.
- De werknemer wordt betaald door of namens een werkgever die niet is gevestigd in het werkland.
- De werknemer werkt niet in een vaste inrichting van de werkgever in het werkland (de werkgever is dus niet inhoudingsplichtig voor de werknemers die daar werken).
Deze drie voorwaarden staan bekend als de 183-dagenregeling. In het kort: bij een tijdelijke baan, dan geldt de 183-dagenregeling. Tijdelijk betekent hier dat je gedurende 12 maanden niet langer dan 183 dagen voor je werk in België verblijft en daardoor in Nederland je loonbelasting betaalt. Dit geldt ook wanneer je voor een Nederlandse dochteronderneming werkt of bijvoorbeeld een filiaal van een Nederlands ministerie.
Werken in het onderwijs
Een uitzondering: wanneer je in het onderwijs werkt, dan is het voor een periode van maximaal twee jaar zo geregeld dat je je loonbelasting in Nederland betaalt.
Ik woon in Nederland en werk in België – freelance
Werk je als freelancer in België? Dan is er geen werkgever die premies en loonbelasting inhoudt. Dit betekent dat je je belastingaangifte in Nederland doet. Gaat het om inkomsten die in Nederland zijn vrijgesteld van belastingheffing? Dan bestaat de kans dat de Belgische Belastingdienst je een belastingaanslag oplegt.
Ik woon in België en werk in Nederland
Als je woont in België en werkt in Nederland, gelden dezelfde regels als in de voorgaande situaties. In de regel betaal je dus belasting in Nederland.
Compensatieregeling
Woon je in Nederland en werk je in België, ben je daar belastingplichtig en betaal je meer belasting dan wanneer je in Nederland zou werken? Dan is er in het verdrag tussen Nederland en Duitsland een compensatieregeling opgenomen. Want als je belasting betaalt in Duitsland, dan ben je meestal ook daar sociaal verzekerd – en betaal je in Nederland geen premie volksverzekeringen.
Aftrekposten als de ‘hypotheekrente eigen woning’ en ‘persoonsgebonden aftrek’ gelden niet voor jou. Teruggaaf van inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen gaan aan je voorbij.
WePayPeople; ruime ervaring met grenswerk
WePayPeople verwerkt maandelijks meerdere Belgische medewerkers en kan dan ook adviseren in bovenstaande situaties. Hiermee voorkom je naast een hoop administratie, ook dat je veel geld kwijt bent aan mogelijke compensatie en andere zaken. Samenwerken in werkgeverschap noemen we dat.